www.sukuvika.fi - Karin sivut

Kyynärön paikallishistoriaa - ihmisiä, taloja, autoilua.

Sivu päivitetty 30.3.2012

Kyynärö

Kyynärön kylä sijaitsee Pälkäneen (vuoteen 2007 asti Luopioinen) kunnan itäosassa. Naapurikyliä ovat etelässä Padankoski, lännessä ja pohjoisessa Kantola, koillisessa Ämmätsä ja kaakossa Vahdermetsä.

Kyynärö on nuori kylä. Vakituista asutusta on ollut 1600-luvun alusta ja silloinkin vain yhden talon, Vanha Kyynärön eli Pietilän ympärillä. Kyynärö olikin yhden talon kylä aina 1700-luvun puoliväliin saakka.

1600- ja 1700-luvulla kylä oli nykyisestä keskustasta noin kilometrin verran Padankoskelle päin, Pietilän (Vanha Kyynärö, Tervanen) kohdalla. Vanha Kyynäröstä on kuljettu Kukkialle ja kirkkoon Laajan talon kohdalta kirkkopolkua pitkin. Kyynäröjärven rannalla on jo ennen vakituista asutusta luultavasti ollut eränkävijöitten majoja. Tuuloksen ja Hauhon kylien eränkävijöiden yksi reitti Päijänteelle on mahdollisesti kulkenut Kyynäröjärven ja Myllyojan kautta Ämmätsänjärvelle ja sieltä edelleen Vehkäjärven ja Lummenen kautta Päijänteelle.

Vähitellen kylä laajeni nykyisen keskustaan päin. 1700-luvun lopulla tehdyssä isojaossa jaettiin Vanha Kyynärön talo kahteen osaan, joista toinen (Lahdentausta) on nykyisen kylän kohdalla. Samaan aikaan perustettiin myös Härkälän uudistalo ja Kurkijoeneskon uudistalo. 1800-luvun puolivälissä Lahdentausta jaettiin kahtia ja samoin Kurkijoenesko.

Väkiluku kasvoi 1800-luvulta aina 1950-luvulle. 1960-luvulla alkanut maaltamuutto on vienyt kylästä palvelut ja puolet asukkaista.

Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistys ry ylläpitää kylätaloa entisellä Ämmätsän koululla.

Vanha Kyynärö

Kyynärön talosta eli Pietilästä se alkoi... Lue lisää

Pirttejä

Oma tupa kullan kallis - asukkaita tuli lisää ja he rakensivat omat mökkinsä... Lue lisää

Kyläläisiä

Juttuja ja tarinoita ihmisistä... Lue lisää

Tietolähteet

Kyynärö-sivujen tietolähteet... Lue lisää